Schimb de bune practici

In cadrul proiectului “Mesterul Turistic- Integrarea abilitatilor mestesugaresti in turismul local – alternativa viabila de revitalizare a spatiului rural” – POSDRU/135/5.2/S/131192, cofinanțat din FSE prin POSDRU 2007-2013, partenerul  transnational, Consorzio Consulting din Noci (BA) – Italia, impreuna cu Asociatia PartNET, a realizat in luna Noiembrie 2015, pentru 24 de persoane din grupul tinta, un schimb de bune practici in crearea / operarea de mici afaceri in mestesuguri. Persoanele selectate au participat in cadrul proiectului la cursuri de formare profesionala, precum Traforator manual, Lucrator in gospodaria agroturistica, Impletitor nuiele si Broder, in urmatoarele judete de implementare: Neamt ,Covasna, Brasov, Prahova si Dambovita.

Prima zi a schimbului a inceput cu o vizita la sediul partenerului transnational, urmata de o prezentare  a orasului Alberobello care face parte din patrimonial mondial al Unesco din 1995, oras cunoscut pentru locuintele sale construire din piatra simpla.

In cea de-a doua zi s-a organizat o vizita la “Museo della Cartapesta” in orasul Putignano, unde a fost prezentata istoria carnavalului din acest oras, dar si creatiile cu care au participat la carnaval, creatii realizate printr-o tehnica mai putin cunoscuta, folosind lutul si ziarele in realizarea figurinelor.  Ziua a continuat cu o vizita la ferma  Perrini, unde au fost efectuate ateliere didactice pentru demonstratia si realizarea impletirii nuielelor de maslin, al broderiei si al crosetarii. Mai mult, tot in a doua zi a schimbului, a avut loc o plimbare in centrul istoric din Noci, vechi orasel medieval.

In urmatoarea zi a avut loc o vizita la Muzeul Ceramicii, urmata de o plimbare in Centrul istoric din Grottaglie.

In cea de-a patra zi, participantilor le-au fost prezentate, la Masseria Ludovico, metode traditionale si tehnici care permit producerea vinurilor de calitate. Spre seara, participantii au luat parte la evenimentul “Bacco Nelle gnostre”, cel mai important targ de toamna din Puglia, organizat de Cercul Literar Formiche di Puglia.

In ultima zi, a avut loc o intalnire de final in care participantii si-au exprimat parerile legate de experienta pe care au avut-o in acest schimb de bune practici.